Itinerari

En aquesta tercera edició, el centre d'interès a treballar va néixer a partir de les propostes realitzades pel mateix jovent participant a la segona audiència, i posteriorment consensuada per totes i tots els agents que intervenen en aquest procés participatiu.

Com arriben a redactar propostes? Treball de dinamització a les aules

Durant el primer i segon trimestre del curs 2008-2009 es duran a terme diverses sessions (4 com a mínim i 5 com a màxim) per cada grup classe de 3r i 4t d'ESO dels IES participants.

Aquestes sessions abordaran diferents blocs temàtics que tenen a veure amb la recerca de propostes relacionades amb el centre d'interès.

En aquestes sessions es treballarà per:

  • Recollir les opinions i experiències dels nois i noies participants.
  • Detectar les seves necessitats i mancances.
  • Elaborar propostes consensuades i debatudes per membres participants.
  • Potenciar el coneixement del seu propi entorn i municipi.
  • Reforçar les capacitats del jovent per incidir en la vida pública.

Com debaten amb la resta de grups-aula? Jornada intercentres

Es realitzarà una jornada intercentres on la representació del grup classe, escollida pel mateix alumnat, posarà en comú, juntament amb la resta de centres participants, les propostes per arribar a la redacció del manifest sobre el centre d'interès esmentat.

Com fan la redacció de les propostes consensuades? Redactat del manifest

La representació escollida a la fase anterior (entre un i dos representants per cada centre participant, proporcional a ambdós grups d'edat, 3r i 4t d'ESO) farà la redacció final del manifest que presentarà a l'Audiència pública, i concretarà les propostes de millora sorgides al llarg de tot el procés participatiu. Aquesta sessió és molt interessant; entre d'altres aspectes a remarcar és una oportunitat per a la relació del jovent de diferents centres educatius, a més de l'aprenentatge significatiu que els representa per debatre, defensar i acceptar les propostes realitzades pels diferents grups-aula i que conformarà la redacció del manifest final.

Així mateix, a aquesta jornada, presentada pel Regidor de Participació Ciutadana, es convida els tutors, tutores, equips directius dels centres educatius, els dinamitzadors i responsables del projecte de l'empresa que s'encarrega del treball a l'aula, i comptarà amb la presència de la tècnica de Participació Ciutadana de l'Ajuntament d'Esplugues amb l'objectiu de fer una avaluació de seguiment del projecte.

Qui, on i com presenten el manifest? Acte Audiència pública

Aquest procés culminarà amb la celebració de l'Audiència pública per als nois i noies d'Esplugues, on joves escollits/des per totes i tots els participants, llegiran, davant l'alcaldessa i la corporació, el manifest amb les propostes consensuades en relació al centre d'interès "la participació del jovent en la vida social".

Què fem amb les propostes? Fase de retorn a qui hi hagi participat

A l'acte de l'Audiència Pública, l'Alcaldessa, una vegada estudiada la viabilitat de les propostes assenyalades al manifest presentat, farà el retorn als assistents, per tal de que vegin com incidirà la seva feina en la realitat de la ciutat.

El procés participatiu Audiència pública als nois i noies d'Esplugues, implicarà la col·laboració i cooperació de l'Ajuntament -estament polític i tècnic- amb els equips directius, personal docent i tutors/ores dels centres educatius d'Esplugues i com a protagonistes 347 alumnes de 3r i 4t d'ESO de: IES SEVERO OCHOA, IES LA MALLOLA, i IES JOAQUIM BLUME, que aquesta edició hi participen.

Imprimir
a  a  a